_D1_5745.jpg

André Dorst

Foto: Jeanet Dorst

Sinds ik in 1992 de fotografie ontdekte ben ik gefascineerd door het feit dat het mogelijk is de schoonheid om je heen vast te leggen en te delen met anderen. Het duurde nog 16 jaar voordat ik het aandurfde om er echt mijn beroep van te maken. Net toen de wereld in een economische crisis wegzakte ontdekte ik door een loopbaanbegeleidingstraject wat ik later-als-ik-groot-ben wilde worden: fotograaf.

Van juli 2010 tot juli 2012 kreeg ik bij het Reformatorisch Dagblad de kans om op contractbasis een aantal uren per week ervaring op te doen als fotograaf. Ik kreeg de meest uiteenlopende opdrachten te doen, van pure journalistiek (een bezoek van Geert Wilders aan Urk en Prinsjesdag 2010) tot portretten van bekende (Rabbijn van de Kamp, Ben Tiggelaar en Mariska Orbán-de Haas) en minder bekende Nederlanders. Door al deze verschillende takken van fotografie te oefenen deed ik een schat aan ervaring op. Ondertussen begon ik ook met het maken van bruidsreportages en ik ontdekte dat mijn journalistieke benadering daarin goed van pas kwam.

Om mijn kennisniveau te verbeteren volgde ik in 2011 een cursus bij topfotograaf en Fotovakschooldocent Marc de Groot (aka de Cler) in Lochem. Van hem leerde ik onder anderen veel over het werken met studioverlichting. In december 2013 bezocht ik een workshop portretfotografie van Frits de Beer. In februari 2015 volgde een tweedaagse workshop bij bruidsfotograaf Damon Pijlman.
Ondertussen ben ik voortdurend bezig me te scholen onder het motto: “Een leven lang leren”. Het internet biedt ook een schat aan kennis waar ik graag uit put.

Hoewel men mij ooit heeft aangeraden me te specialiseren vind ik dat tot op heden erg moeilijk. Ik vind zoveel verschillende dingen leuk: bruidsreportages, journalistieke producties maar ook pasgeboren baby’s, het is allemaal even fascinerend. Toch lijkt het er op dat datgene wat ik het moeilijkst vond toen ik begon nu het meest mijn hart heeft: het fotograferen van mensen.

Werk van mij is te koop op ‘Werk aan de muur’. Neem eens een kijkje in de shop!